Bamboe Jersey

Onlangs kocht ik voor het eerst Bamboe Jersey en dus is het de hoogste tijd om jullie te vertellen wat je van deze stof kan/mag verwachten.

Zoals de naam al doet vermoeden wordt Bamboe Jersey gemaakt van bamboevezels. Een belangrijk verschil ten opzichte van katoenen vezels is dat een bamboevezel een rondere doorsnede heeft. Hierdoor kunnen er veel gladdere garens van gemaakt worden.

In de basis is bamboe een duurzame grondstof. Bamboe wordt namelijk gecategoriseerd als grassoort en groeit onwijs snel. Nog sneller dan het gras in je achtertuin. Doordat bij het plukken van bamboe de wortels achterblijven in de bodem hoeft bamboe niet opnieuw aangeplant te worden. Daarnaast kan bamboe tot 1 meter per dag groeien en is er relatief weinig ruimte nodig om veel bamboe te telen. Je kan je wellicht voorstellen dat bamboe op basis van duurzaamheid daarom gezien wordt als de perfecte grondstof en dit is ook zo. Er zit echter wel een keerzijde aan het gebruik van bamboe. Bamboevezels moeten namelijk bewerkt worden voordat ze geschikt zijn voor het maken van stof en dit bewerken kan op 2 manieren gebeuren, mechanisch of chemisch.

Bij mechanische bewerking worden de houten delen van de plant geplet en worden er natuurlijke enzymen gebruikt om het zacht te maken. Hierna worden de vezels machinaal uitgekamd en gesponnen in een draad. Bij chemische bewerking wordt de bamboe in een zeer sterk, chemisch oplosmiddel gelegd zoals sodium hydroxide en carbon disulfide. Dit wordt gecombineerd met meerdere fases van bleken. Hierna wordt het weer verhard met een zwavelzuuroplossing zodat er een nieuwe vezel van gemaakt kan worden. Van deze stoffen is bekend dat het gezondheidsproblemen kan opleveren bij aanraking en het is dan ook de vraag of degenen die er mee werken voldoende veilige materialen tot hun beschikking hebben.

Let daarom bij het aanschaffen van bamboe jersey op aanwezigheid van het Oekotex of GOTS keurmerk. Dan weet je zeker dat de stof die je koopt voldoet aan de veiligheidsvereisten voor kleding.

Zo, nu we weten hoe bamboe jersey wordt gemaakt, willen we natuurlijk ook weten wat de eigenschappen zijn. Hieronder vind je puntsgewijs de eigenschappen van bamboe jersey. Daarna sluiten we af met mijn eigen ervaring.

Eigenschappen van bamboe jersey:

  • het heeft een natuurlijke glans
  • is enorm zacht waardoor de stof niet irriteert, zelfs niet bij een gevoelige huid
  • het valt enorm soepel
  • is gemakkelijk te onderhouden en kan in de wasmachine en droger
  • is van nature anti-bacterieel en anti-schimmel waardoor je minder snel nare luchtjes ervaart
  • de structuur van de stof zorgt ervoor dat de stof meer ademt en warmte beter kan reguleren als katoentricot
  • het neemt 3 tot 4 vier keer sneller vocht op dan katoen

Tot slot mijn eigen ervaring met bamboe jersey.

Ik moest heel erg wennen toen ik de schaar erin zette, want wat is deze stof soepel zeg! Echt wel even wat anders als de katoentricots waar ik normaal mee werk. Ook met naaien was dit even wennen. Ik wil het spelden nogal eens achterwege laten, maar dat durfde ik met deze stof niet aan. Dus zette ik her en der toch wat spelden om te voorkomen dat het schots en scheef zou gaan. Ik had verwacht dat de stof enorm zou glijden onder mijn machine, maar dat viel me alles mee. Mijn lockmachine kon er prima mee overweg. Ik verwacht alleen wel dat je met een gewone naaimachine wat rustiger moet naaien zodat je goed in de gaten kan houden of de stof niet gaat glijden. Mocht je een boventransportvoetje hebben voor je naaimachine dan zou ik die zeker gebruiken.

Verder is de stof inderdaad echt super zacht, lekker luchtig en valt die enorm soepel. Ook krult die niet, waardoor ik bij de jurk met halve cirkel (rechtse foto) de afwerking van de rok lekker achterwege liet. Bij de Mantica combineerde ik de stof met effen katoentricot van Swafing voor de voering en zoals je op de foto ziet is de combinatie kwa kleuren erg mooi, maar zie je dat de bamboe stof veel soepeler valt waardoor die een beetje bolt.

Kortom, wat mij betreft echt een heerlijke stof voor luchtige zomerjurkjes en sportshirts!