Tutorial meisjes rok op maat

Zoals de titel van deze blog al zegt, vandaag is het dan eindelijk zover! De beloofde tutorial voor een meisjes rok op maat met of zonder elastiek?. Ik val maar gelijk met de deur in huis, het is voor mij de eerste keer dat ik een tutorial schrijf dus mocht je op-/of aanmerkingen hebben, laat het me gerust weten. Met sommige opmerkingen kan ik wellicht wat en met andere wellicht niet, maar ik lees ze in ieder geval allemaal?. Oh’ja en zoals je kunt zien ben ik dol op smiley’s dus die vind je dan ook in overvloed terug in mijn blogs?.

We beginnen met de voorbereiding. Wat heb je nodig:

 • flexibel meetlint/touwtje (voor het opmeten van de maten van je kind, indien je die al weet heb je dit niet nodig)
 • pen/stift
 • lineaal
 • patroonpapier
 • halve meter stof (afhankelijk van de lengte van je rokje)
 • spelden
 • elastiek
 • de maten van je kind (tailleomvang en heupomvang)
 • naaimachine

Voor degene die niet weten hoe je de maten juist opmeet, hieronder een kleine instructie. Ben je bekend met het opmeten van de maten, scroll dan verder naar de volgende stap?.

Maten opmeten

Voor een goede pasvorm kun je het beste meten met enkel ondergoed aan. Voor het juist opmeten van de maten gebruik je een flexibel meetlint, voor de taille-omvang meet je het smalste punt tussen borst en heup, voor de heupomvang meet je het breedste deel van de heupen. Zorg ervoor dat je het meetlint niet te strak trekt of te los houdt, het meetlint zit goed als je het meetlint nog rond kunt draaien om het lichaam zonder dat je daarbij je velletje schuurt of het meetlint naar beneden valt. Voor de lengte meet je vanaf bovenkant heup tot aan het punt op de bovenbenen waarop je de rok wil laten eindigen. Heb je geen flexibel meetlint? Gebruik dan een touwtje en markeer de gemeten punten zodat je dit met een liniaal kunt nameten.

Daar gaan we!

We beginnen met het uitrekenen van de lengte en breedte van het rokje. Neem de heupmaat en deel deze door 4. Bij de uitkomst tel je 1 cm op. Dit wordt de breedte van je patroon. Dit klinkt een beetje raar en als je het tekent of uitrekent zul je wellicht denken, hmmm weet ze dat wel zeker??. Echt waar, geloof me. Ik weet het zeker, we leggen het patroon namelijk aan stofvouw en knippen hem daarna 2x uit waardoor het rokje echt de juiste breedte krijgt. Dus geen zorgen, gewoon doorgaan?. Voor de lengte neem je de maat die je gemeten hebt (bovenkant heup tot het punt op de bovenbeen tot waar je het rokje wil hebben). Ook hierbij denk je wellicht, maar dan zit dat rokje toch veel te laag, normaal zit het toch in de taille? Maar echt, ook dit gaat goed. We voegen namelijk de breedte van de heupboord als losse boord later toe. Aangezien die voor alle maten gelijk is, heb je dus enkel de lengte nodig zoals omschreven. Tel bij de gemeten lengte 3 cm op (1 cm naadwaarde voor aan de bovenkant, waar de tailleband aan komt en 2 cm zoom).

Voorbeeld aan de hand van de maten van mijn dochter:

heup 69, taille 59

69:4+ 1 = 18,25 cm breedte, lengte 29+3=32

Als het goed is heb je dit nu klaar liggen. Ik gebruik puinvuilniszakken van de action als patroonpapier. Ideaal vind ik, je kan er goed doorheen kijken en ik kan het heel vaak hergebruiken. In tegenstelling tot mijn papieren patronen doe ik met de meeste patronen al meer dan een jaar terwijl ze bij mij toch echt heel veelvuldig gebruikt worden. Bij papier patroonpapier moet ik na een paar keer gebruiken opnieuw tekenen en knippen omdat mijn spelden het papier kapot maken. Iedereen heeft hierin natuurlijk zijn eigen voorkeur maar voor mij werkt dit het beste.

Goed, zoals ik wou zeggen dit is wat je nu klaar hebt liggen.

Patroon deel 1, het voor-/achterpand.

Trek een verticale streep of begin aan de rechte zijde van je papier of puinzak. Dit wordt je middenvoor en middenachter, oftewel de stofvouw. Belangrijk dus dat deze basislijn kaarsrecht is. Zoals je kunt zien werk ik aan de rechte zijkant van zak zodat ik die lijn niet hoef te tekenen. De lengte van deze lijn is de lengte die je net hebt uitgerekend, in mijn voorbeeld dus 32 cm. Vanaf deze lijn trek je horizontaal een lijn naar links of rechts, afhankelijk van waar je ruimte hebt op je papier. In mijn geval teken ik de lijn naar links. Voor deze lijn heb je de breedte nodig die je uitgerekend hebt bij de vorige stap. In mijn geval dus 18,25 cm. Op 18,25 vanaf de zijlijn zet ik een stip. Om er zeker van te zijn dat mijn patroon echt recht is, zet ik vanaf de horizontale lijn op drie plekjes een stip op de lengte die de rok moet krijgen, in mijn geval dus 32 cm. Vervolgens teken ik vanaf de verticale zijlijn/vouw nog op 2 plekken een stipje op de gemeten breedte, in mijn geval 18,25 cm. Wat je eigenlijk simpel gezegd doet, is een rechthoek tekenen waarbij de kortste kanten je breedtemaat is en de langste kant je lengtemaat. Zie hieronder mijn voorbeeldje.

Voila, je bent al op de helft! Viel best mee toch?. We gaan nu nog de stofvouw aanduiden, zodat je straks niet in de war raakt welk deel van je patroon nou de bovenkant of zijkant was en we voegen nog een recht van draad lijn toe zodat je je patroon netjes recht van draad kunt leggen. Dit doen we als volgt. Bij 1 van de verticale lijnen zet je neer SV (stofvouw). Vervolgens zet je vanaf 1 van de verticale zijlijnen 5 cm uit de kant een stip, ik doe dat meestal een beetje in het midden, maar de hoogte hiervan maakt niet zoveel uit. Vervolgens zet je 5 cm hierboven zo’n zelfde stip uit en verbind die 2 stippen met elkaar. En voila, daar is je recht van draad lijn. Zet naast deze lijn rvdr (recht van draad) en je eerste patroondeel is klaar!??. We gaan verder met de heupboord.

Patroon deel 2, heupboord

We starten met een simpele berekening. De berekening is afhankelijk van de stofsoort die je gebruikt voor de heupboord. Let dus goed op welke berekening je gebruikt. Pak je heupmaat erbij en doe deze maal 0,83 voor tricot, tel hierbij 2 cm op en deel de uitkomst door 2. Gebruik je boordstof, neem dan je heupmaat en doe deze maal 0,8 tel hierbij 2 cm op en deel de uitkomst door 2. Het getal wat hieruit komt vergelijk je met de taillemaat. Is de gemeten taille smaller dan de uitkomst, dan adviseer ik je een elastiek door de tailleband te doen. Ga voor de maat van het elastiek uit van de taillemaat. Je kunt hiervoor gewoon de gemeten maat aanhouden, doordat je het elastiek uiteindelijk aan elkaar naait gaat er 2 cm naadwaarde af en blijft het rokje mooi hangen.

Je kunt ook de tailleband van tricot of boordstof smaller maken, maar mijn ervaring is dat als je de tailleband te veel gaat rekken om hem passend te krijgen dit je rokje niet mooier maakt. Persoonlijk vind ik het mooier om dan te werken met een elastiek. Er zijn uiteraard zoals bij alles meerdere wegen die naar Rome lijden dus mocht je zelf een andere werkwijze prettiger vinden, doe dat gerust. Dat allemaal gezegd hebbende, gaan we een nieuwe rechthoek tekenen. Voor de lengte/hoogte nemen we 12 cm (je houdt dan straks een tailleboord over van 5 cm hoog, wil je dit hoger of smaller pas dit dan naar eigen inzicht aan), voor de breedte neem je de uitkomst die je hierboven berekend hebt. In mijn voorbeeld 69 x 0,83 + 2 : 2 =29,64 (oor tricot). Ik rond dit af naar 29,5. Die paar millimeters zullen je doorgaans geen problemen opleveren. Voor boordstof : 69 x 0,80 + 2 : 2 =28,6

In mijn voorbeelden en berekeningen ga ik uit van een tricot met een samenstelling van 95% katoen en 5% elasthan. Heb jij tricot met meer of minder elasthan? Dan zul je dus even moeten proberen hoeveel breder of smaller jouw tailleboord moet worden. Hoe hoger het elasthanpercentage hoe rekbaarder je stof is. Ik heb als voorbeeld zowel een patroon voor boordstof als een patroon voor tricot uitgetekend. Vermeld aan de korte zijde van je patroon weer sv (stofvouw), zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een keer een veel te kleine of veel te lange boord knipt. Zie mijn voorbeeldje hieronder hoe mijn patroon er nu uitziet.

Tadaaaa, je bent er! Je hoeft nu enkel nog maar je patroondelen uit te knippen en je patroon is klaar. Ter volledigheid laat ik in deze tutorial natuurlijk ook nog even zien hoe ik het rokje verder in elkaar zet?.

We gaan verder?

We gaan verder met het knippen van de stof. Leg alle patroondelen aan de stofvouw van je stof. Zoals je kunt zien gebruik ik mijn stof totaal niet voordelig, maar de dame hier in huis had een duidelijke voorkeur voor welke paarden er op moesten komen te staan. Vandaar dat naast mijn patroon nog heel veel verloren ruimte over is. Hoef je geen rekening te houden met designs/printjes maak dan een stofvouw die net een cm of 2 breder is dan dat je patroon breed is. Op die manier benut je de stof optimaal. In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor een tricot heupboord. Knip je patroondelen uit, je hoeft geen naadwaarde toe te voegen. De naadwaarde zit al berekend in het patroon. Je knipt het rokdeel 2x aan stofvouw en de heupboord 1x aan stofvouw.

Optioneel

Als je alles geknipt heb, knip je 2 stroken elastiek. Voor de lengte van het elastiek neem je de lengte van je rok plus 4 cm. Wil je geen elastiek dan sla je deze stap gewoon over.

Als het goed is heb je nu het volgende bij elkaar liggen, voor degene die zonder elastiek werken valt het elastiek uiteraard weg?

We gaan verder met het in elkaar zetten van de rok. Speld de rokpanden met de goede kanten op elkaar, let hierbij op dat je de rok niet per ongeluk aan de verkeerde kant dichtnaait. Je naait de rok in de lengtenaden aan elkaar. Stik op 1 cm van de kant. Vervolgens vouw je de heupboord ook door het midden met de goede kant op de goede kant en stik je de korte kant op elkaar. Zie mijn voorbeeldje hieronder. Je gaat dus stikken op de plekken waar mijn speldjes zitten?

Voor degene die met het elastiek werken, hieronder de uitleg. Voor degene die zonder elastiek werken, de volgende stappen kun je overslaan. Ga verder bij de stap. Heupboord bevestigen.

Als je de zijnaden hebt dicht gestikt, draai je het rokje met de goede kanten naar buiten. We gaan nu beginnen met het elastiek op het rokje spelden. Doe dit zo nauwkeurig en recht mogelijk zodat je elastiek straks aan beide kanten netjes over de zijnaad loopt. Ik vind het zelf het prettigst om de middelste streep van mijn elastiek vast te zetten in de naadwaarde van het pand wat je net gestikt hebt. Ik klap de overgebleven naad om naar links of rechts en speld dan het elastiek met de middelste streep in deze naad. Dit doe ik bij beide kanten waardoor die altijd netjes en evenredig zit. Om te controleren of je hem recht gespeld hebt kun je simpel je rok binnenstebuiten draaien en kijken of je spelde overal op dezelfde plek in de naad zitten. Hieronder een voorbeeldje ter verduidelijking.

Zoals je kunt zien zitten mijn spelden aan de voorkant in het midden van de middelste zwarte streep en zitten ze aan de binnenkant op mijn stiksel van de naad. Op deze manier zitten de elastieken straks beide netjes in het midden?.

We gaan nu het elastiek vastzetten. Vergeet niet je stiksel af te hechten, anders kun je straks opnieuw beginnen?. Ik gebruik hiervoor mijn coverlock machine maar je kunt hiervoor ook gebruik maken van je naaimachine. Het handigste is als je een stretchsteek gebruikt op je machine. In principe komt er weinig rek te staan in de lengterichting van je rokje, maar doordat het rokje wel in de breedte zal rekken adviseer ik een stretchsteek te kiezen zodat je naadjes niet knappen tijdens het dragen. Dat zou zo zonde zijn van je werk.

Ik stik zover mogelijk naar de zijkant van het elastiek en doe dit aan beide zijkanten van het elastiek. In totaal stil je 4 lijnen, op ieder elastiek 2 stuks, 1 links en 1 rechts. Mijn stiksels lopen in de buitenste witte randen. De kunst is om ongeveer 3 millimeter naast de zijkant van het elastiek te stikken. Er gebeurd niets ernstigs als je te ver naar binnen stikt maar op 3 millimeter zit het naar mijn idee het mooist. Je elastiek blijft dan mooi plat zitten tijdens het dragen. Hoe verder je naar het midden van het elastiek stikt hoe groter de kans dat je randen van het elastiek open gaan staan tijdens het dragen. Geen probleem als je de eerste keren niet exact op die drie millimeter stikt, oefening baart kunst en hij valt echt niet zomaar uit elkaar?. Handig is om garen te kiezen die dezelfde kleur hebben als de kleur van het elastiek waarop je gaat stikken, zo valt het niet zo op mocht je per ongeluk een klein beetje scheef gaan. En voor de perfectionisten, je tornmesje is je grootste vriend. Haal je steek rustig los maar bedenk wel dat heel veel loshalen je stof en elastiek niet ten goeie komt. Soms is het na een aantal pogingen gewoon beter om te accepteren dat deze niet perfect is, de volgende is dat misschien wel. En bovendien zie je zelf vaak veel meer als een ander. Geloof me ik kan het weten??

Na het vaststikken van het elastiek ziet het er aan de binnenkant zo uit. Je hebt je stiksel van je elastiek, dan je zijnaad en nog een stiksel in je elastiek.Mijn stiksel ziet er wellicht wat anders uit als de jouwe, maar dat komt ik met een coverlock machine werk, dit maakt verder niets uit.

Draai nu je rokje met de goede kanten naar buiten en verwijder alle spelden. We gaan nu verder met het bevestigen van de heupboord.

Bevestigen van de heupboord

Draai je heupboord en rokdelen met de goede kanten naar buiten en markeer het midden van het voor- en achterpand van je rokdeel, vouw je heupboord dubbel met de lange binnenkanten van de stof op elkaar en markeer het midden. Verdeel zowel bij de rok als bij de heupboord de voor en achterkant door de helft zodat je op beide patroondelen vier gemarkeerde punten hebt. Dit helpt je de heupboord mooi verdeeld aan het rokje te krijgen.

Ik doe mijn naad van de heupboord altijd middenachter van de rok, omdat mijn dame dan weet welke kant achter is. Bij deze rok heb je geen officiële voor en achterkant, maar mijn dame wil die heel graag wel dus creëer ik er gewoon eentje voor haar, lieve mama ben ik he?. Is dat voor jou niet nodig? Laat de naad van de heupboord dan aansluiten op de naad van het rokdeel. Speld hierna de overgebleven gemarkeerde punten op elkaar.

Om er zeker van te zijn dat je voldoende rek hebt en je straks geen problemen hebt met een te wijde of smalle heupboord controleer ik mijn rek altijd voor ik het aan elkaar vastzet. Pak 2 punten beet en kijk of je voorpand er tussen kan als je de heupboord op diezelfde 2 punten uitrekt. Controleer dit voor alle stukjes. Je moet de boord niet te hard hoeven uit te rekken maar het moet ook niet zo zijn dat je helemaal niet hoeft te rekken. Is die te strak, knip dan een nieuwe iets langere heupboord en probeer het opnieuw. Is die te wijd, knip er dan een stukje af en probeer het nog eens. Doordat de ene tricot de andere niet is, kan het wel is gebeuren dat je ondanks de berekening toch nog een kleine aanpassing moet doen aan de breedte van de heupboord. Als je alles op elkaar gespeld hebt, ziet het er zo uit. Zoals je ziet heb ik de goede kanten op elkaar en staan de printjes op mijn heupboord rechtop. Indien ze op zijn kop staan moet je je boord even omdraaien, anders loopt straks je print ook op zijn kop als je hem vast gestikt hebt. Twijfel je of je de print van de boord goed hebt staan? Klap hem even terug naar boven zodat je kunt zien hoe het eruit ziet als je het straks hebt vast gestikt. Mijn rokje ziet er nu zo uit?

Indien je nog elastiek wilt toevoegen laat dan een kleine opening over, heb je geen elastiek nodig. Stik dan de gehele boord aan je rok vast. Wil je er wel elastiek erdoorheen halen, dan is dit het moment. Haal je elastiek erdoor en bevestig daarna de 2 uiteinden aan elkaar. Stop het laatste stukje elastiek naar binnen en maak het laatste stukje van je boord vast. Flip nu de boord naar boven en je rokje ziet er zo uit.

Bijna klaar! We hoeven nu alleen het rokje nog om te zoomen?. Voor de zoom is 2 cm naadwaarde meegerekend dus vouw je zoom 2 centimeter naar binnen. Werk de zoom vervolgens af met een tweelingnaald of met de coverlock machine. Probeer ervoor te zorgen dat allebei je naalden nog net in de dubbele stof komen bij het omzoomen. Dit om te voorkomen dat de zoom gaat omslaan tijdens het dragen. Eventuele stof die naast je stiksel uitsteekt aan de binnenkant kun je wegknippen, maar let wel goed op dat je het juiste wegknipt en niet per ongeluk in je mooie rokje knipt.

Als het allemaal goed is gegaan ziet je rokje er nu zo uit, maar dan waarschijnlijk in een ander stofje?

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze tutorial. Ik hoop dat jullie er heel veel plezier aan beleven en dat ik alles duidelijk heb uitgelegd.

Heb je een leuke creatie gemaakt met deze tutorial, dan ben ik reuze nieuwsgierig! Laat je hem dan zien in de facebookgroep naaien met stoffen, Hip en Eigenwijs . Ik zou dat echt super leuk vinden, kunnen we met zijn allen genieten van de mooie creaties en je maakt ook nog eens kans op een cadeaubon als je je creatie in de groep deelt??.

Als je het leuk vindt om een reactie achter te laten op deze blog/tutorial, hartstikke leuk! ❤?❤ Ik probeer altijd te reageren op alle reacties, maar soms kan het wel is wat langer duren voor ik antwoord. Dit betekent niet dat het me niet interesseert, maar aangezien ik alles alleen doe kan ik niet op alle plekken tegelijk reageren en kan het wellicht zo zijn dat het iets langer duurt als je wellicht had verwacht. Je reactie wordt hoe dan ook altijd enorm gewaardeerd  ❤❤

Hopelijk zie ik jullie volgende keer weer terug bij mijn blog?

 

Wellicht ten overvloede, maar de inhoud van deze blog komt uit mijn eigen hand en mag niet gekopieerd worden. Wil je er andere mee helpen? Super leuk en lief maar verwijs ze dan netjes door naar hier?

6 Comments

 1. Marleen

  Wat een heerlijk blog heb je geschreven?. Met veel plezier gelezen. Kan niet wachten tot mijn dochtertje gaat lopen en lekker kan rond paraderen in de rokjes?.

  1. Joyce Molendijik

   Wat leuk om te lezen?. Ze worden veel te snel groot❤. Geniet er nog maar even van nu ze nog zo klein is. Die rokjes wachten wel?

 2. Miranda

  Haiii, wat goed omschreven…. en ik hoor het je uitleggen ? GeWeLdIG!!

  1. Joyce Molendijik

   Haha, dat kwam vast door alle smiley’s ?. Ben blij te horen dat het goed overkomt?

 3. Jacoline

  Leuk en duidelijk beschreven!

  1. Joyce Molendijik

   Leuk om te horen:) Veel plezier ermee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.