Hack Noelle Supernova Patterns

 

Tutorial hack Supernova Noëlle

Zoals de titel van deze blog al verklapt, ik hackte het Noëlle patroon van Supernova!

Een tijdje geleden kocht ik de eerste patronen van Supernova en naar aanleiding daarvan kwam ik in gesprek met Cissy en Lindy. Zij vroegen mij of ik het leuk vond om een hack te bedenken voor 1 van hun patronen. Het zal voor jullie geen verrassing zijn wat mijn antwoord daarop was.

Ik ging dus aan de slag met het patroon en schreef voor jullie deze tutorial zodat jullie de Noël nog veelzijdiger kunnen gebruiken?. Mocht je op-/of aanmerkingen hebben, laat het me gerust weten. Met sommige opmerkingen kan ik wellicht wat en met andere wellicht niet, maar ik lees ze in ieder geval allemaal?. Oh’ja en zoals je kunt zien ben ik dol op smiley’s dus die vind je dan ook in overvloed terug in deze tutorial?.

Iedereen klaar? Dan gaan we van start. We beginnen met de voorbereiding. Wat heb je nodig:

 • flexibel meetlint/touwtje (voor het opmeten van de maten van je kind, indien je die al weet heb je dit niet nodig)
 • pen/stift
 • liniaal met boog en handvat 60 cm
 • patroonpapier
 • patroon Noël
 • 3 verschillende tricot stofjes
 • spelden
 • elastiek (voor op de mouwen)
 • de maten van je kind (borst, taille, heup en lengte)
 • naaimachine en/of lockmachine

Voor degene die niet weten hoe je de maten juist opmeet, hieronder een kleine instructie. Ben je bekend met het opmeten van de maten, scroll dan verder naar de volgende stap?.

 Maten opmeten

Voor een goede pasvorm kun je het beste meten met enkel ondergoed aan. Voor het juist opmeten van de maten gebruik je een flexibel meetlint, voor de taille-omvang meet je het smalste punt tussen borst en heup, voor de heupomvang meet je het breedste deel van de heupen. Zorg ervoor dat je het meetlint niet te strak trekt of te los houdt, het meetlint zit goed als je het meetlint nog rond kunt draaien om het lichaam zonder dat je daarbij je velletje schuurt of het meetlint naar beneden valt. Voor de lengte neem je de totale lichaamslengte van je kind. Heb je geen flexibel meetlint? Gebruik dan een touwtje en markeer de gemeten punten zodat je dit met een liniaal kunt nameten.

Daar gaan we!

Als het goed is heb je dit nu klaar liggen. Ik gebruik puinvuilniszakken van de action als patroonpapier, dus vandaar de plastic zak?

Patroon overnemen

We beginnen met het overnemen van de mouwen, rugpand en halsboord. Zorg ervoor dat je de juiste maat overtekent. Het zou zonde zijn als je namelijk straks na je harde werk een jurk hebt die niet past. Als je dit gedaan hebt neem je het voorpand over. Let op, hier doen we het net even anders als dat je het normaal zou doen. Normaliter leg je het voorpand aan stofvouw op je stof nu vouw je je patroonpapier dubbel en leg je de vouw die je net in je patroonpapier maakte op de stofvouw van het patroon van het voorpand. Teken je voorpand over en knip uit. Als het goed is heb je nu een volledig voorpand wat er zo uitziet als je het uitvouwt.

Zo dat was stap 1. Zet een stip 1 cm onder de oksel aan beide kanten van het voorpand. Zet ook een stip op 3 cm van de rechterzijnaad aan de onderkant. Zie mijn markeringspunten op de foto (ter verduidelijking heb ik net naast mijn markering nog een blauwe stip neergezet zodat mijn markering beter te zien is). Gelukt? Dan gaan we nu even een klein rekensommetje maken om te zorgen dat je vlakken straks dezelfde verhoudingen hebben als de mijne. Meet de lengte van de jurk over mv (middenvoor). Vermenigvuldig die lengte met 0,3125 (In mijn voorbeeld is de lengte 64 cm en komt mijn markering dus op 20 cm middenvoor gemeten vanaf de halslijn). Je patroon zou er nu als volgt uit moeten zien.

Lukt het allemaal nog? Valt best mee he tot nu toe?. We gaan door met de laatste stap voor het aanpassen van het patroon. Pak je liniaal met boog erbij en leg die zoals op de voorbeeldfoto hieronder. Ik kan dit heel cryptisch proberen uit te leggen, maar ik denk dat de foto duidelijker is. Zoals je ziet loopt mijn kromming van de liniaal vanaf de markering onder de oksel tot mijn markering middenvoor. Leg je liniaal net zo neer en teken de ronding. Het kan zijn dat je afhankelijk van de maat die je tekent je de liniaal ietsje moet schuiven zodat een mooie ronde lijn ontstaat maar dat is geen probleem.

Om te zorgen dat je twee gelijke lijnen hebt, vouw je nu je patroon dubbel op de vouw en trek je de net getekende lijn over op de andere helft van het patroon. Je patroon komt er dan als volgt uit te zien.

Vind je het toch een beetje lastig? Geen zorgen, je doet het super, je hoeft nog maar 1 lijn te tekenen en het leuke van colorblock is dat je het kan doen zoals je zelf wil! Is jouw lijn dus iets minder rond of juist ronder? Geeft helemaal niets, als jij tevreden bent is het helemaal goed?. Ik hoop dat mijn tutorial je net dat zetje geeft waardoor je de volgende keer zelf helemaal los durft te gaan met een patroon nu je weet hoe eenvoudig je dit eigenlijk kunt doen. Goed, we dwalen af. Sorry.

We gaan de laatste lijn tekenen en dat doen we weer met diezelfde liniaal. Leg de rechte kant op de markering die je aan de onderzijde van het patroon maakte en laat de boog eindigen op het punt waar de andere lijnen kruisen. Zie mijn voorbeeldje ter verduidelijking. Ook hiervoor geldt, wellicht moet je een beetje schuiven met je liniaal om een mooie vloeiende lijn te krijgen maar het komt echt niet super nauw. Zo lang je er geen zigzag van maakt komt het wel goed. Markeer de kruising waar de bogen elkaar raken. Zie ook mijn opmerking op het patroon hierover. Gedaan? Dan heb ik goed nieuws! Het patroon is nu klaar en zou er als volgt uit moeten zien. Knip je patroondelen uit en dan gaan we bij de volgende stap verder met het in elkaar zetten.

Zoals je ziet op mijn foto heb ik nog wat extra notities gemaakt op het patroon, MV,LB, RB, RO,LO.  (middenvoor, linksboven, rechtsboven, rechtsonder, linksonder). Dit helpt je om straks de stof op de juiste plekken in het voorpand te krijgen. Dit is niet noodzakelijk, maar ik vind het zelf altijd wel handig zodat je niet per ongeluk een onderdeel verkeerd uitknipt.

We gaan verder?

Als het goed is heb je net je patroon uitgeknipt, nu gaan we verder met het knippen van de stof. Leg je patroondelen op de stof, let bij je voorpand goed op dat je de verschillende delen juist neerlegt zodat niet je printje ineens op zijn kop komt te staan. Je markeringen zoals LO, MV, RB ed helpen je hierbij. In mijn voorbeeldje werk ik met een effen tricot dus maakt het niet zo heel veel uit hoe ik het neerleg als ik de stretchrichting maar horizontaal heb, maar indien je voor een printje kiest let dan even goed op. Knip de mouwen, achterpand en halsboord uit zoals normaal. Bij het voorpand wat je net tekende gaan we nog wat naadwaarde toevoegen. Voeg bij de nieuwe naden 1 cm naadwaarde toe. Na het knippen zien je patroondelen er dan zo uit.

Voor je verder gaat, vergeet niet je markering over te nemen, zie de witte stip op de foto hierboven. Dit punt is belangrijk omdat je hier straks je stof aan elkaar gaat bevestigen. Zo daar gaan we. Speld je stoffen met de goede kanten op elkaar en begin daarbij met het bovenstuk en het rechtse deel van het voorpand (in mijn voorbeeld, het grijze stuk plus mintgroene stuk). In de foto hieronder heb ik met de blauwe stippen aangeduid welke naad je op welke speld.

Na het spelden ziet het er als volgt uit. Zoals je ziet heb ik aan de uiteinden 1 cm over. Dit komt door de naadwaarde die is toegevoegd, dit is geen probleem en als je zorgt dat dit netjes 1cm is, heb je straks een hele mooie lijn die aansluit op elkaar. (Twijfel je of die goed zit, klap de panden dan even van elkaar af en kijk of je een nette rechte lijn krijgt als je de 1cm naadwaarde wegdenkt). Stik deze naad en strijk/pers de naad. Daarna gaan we al door met de volgende stap en ben je er al bijna?

Na het stikken en strijken ziet het er nu zo uit als alles goed gegaan is?

Door naar de volgende stap, pak het linkerdeel van je voorpand erbij. Leg de naad die je net stikte op de markering die je op het voorpand hebt aangebracht (zie de witte stip drie foto’s terug, mocht je het even kwijt zijn). Speld de twee delen aan elkaar vast. Gedaan? Dan ziet het er nu ongeveer zo uit?

Zoals je ziet heb ik ook hier weer 1 cm vrij in de punt. Als je nu op 1cm naadwaarde stikt kun je dit loze hoekje straks zonder problemen afknippen zodat er weer een mooie lijn ontstaat die gelijk is aan je achterpand. Stik de naad dus vast en strijk/pers. Hierna ziet het er zo uit.

YEAHHHHHHHHHHH! Je hebt het gedaan, het is gelukt! ?

Vanaf nu heb je twee opties. Toe aan nog een extra uitdaging? Dan vervolg je nu de tutorial voor het opstikken van het elastiek op de mouwen. Was dit voor de eerste colorblock even genoeg uitdaging voor je? Dan zet je de jurk gewoon verder in elkaar zoals je normaal ook doet. Ik ben natuurlijk wel benieuwd of je wat aan mijn tutorial gehad hebt dus ik zou het onwijs leuk vinden als je even een berichtje achterlaat op mijn blog https://hipeneigenwijs.nl/blog/ of facebookpagina. Als je kiest voor de optie zonder elastiek wil ik je nu alvast veel plezier wensen met je jurk en dankjewel voor het lezen ?

– – – – – – –

Voor degene die graag elastiek of elastisch band op de mouwen meestikken zoals in mijn voorbeeld onderstaand een aanvullende tutorial hiervoor.

Pak 1 van je mouwen erbij en markeer het midden van de mouw. Ik doe dit zelf altijd met een rijgdraadje, dit helpt je het elastiek/band netjes in het midden op te stikken. Zie mijn voorbeeld. ( ik weet het, niet al mijn steekjes zijn even recht, maar dat gaat geen problemen geven dus heb ik het gewoon zo gelaten)

Speld nu het elastiek of de band over het midden. Zorg ervoor dat het midden van je elastiek/band over je gemarkeerde lijn loopt. Ik speld altijd in het midden van het elastiek zodat als ik mijn stof omdraai, ik aan de positie van de spelden kan zien of ik hem inderdaad netjes in het midden heb gespeld.

Stik het elastiek/band aan de zijkanten vast op de mouw. Ik gebruik hiervoor mijn coverlock machine maar je kunt hiervoor ook gebruik maken van je naaimachine. Het handigste is als je een stretchsteek gebruikt op je machine, dit voorkomt het knappen van je naad. Vergeet niet je stiksel af te hechten, anders kun je straks opnieuw beginnen?

Ik stik zover mogelijk naar de zijkant van het elastiek en doe dit aan beide zijkanten van het elastiek. In totaal stik je 4 lijnen, op ieder elastiek 2 stuks, 1 links en 1 rechts. Mijn stiksels lopen in de buitenste witte randen. De kunst is om ongeveer 3 millimeter naast de zijkant van het elastiek te stikken. Er gebeurd niets ernstigs als je te ver naar binnen stikt maar op 3 millimeter zit het naar mijn idee het mooist. Je elastiek blijft dan mooi plat zitten tijdens het dragen. Hoe verder je naar het midden van het elastiek stikt hoe groter de kans dat je randen van het elastiek omhoog gaan staan tijdens het dragen. Geen probleem als je de eerste keren niet exact op die drie millimeter stikt, oefening baart kunst en hij valt echt niet zomaar uit elkaar?. Handig is om garen te kiezen die dezelfde kleur hebben als de kleur van het elastiek waarop je gaat stikken, zo valt het niet zo op mocht je per ongeluk een klein beetje scheef gaan. En voor de perfectionisten, je tornmesje is je grootste vriend. Haal je steek rustig los maar bedenk wel dat heel veel loshalen je stof en elastiek niet ten goeie komt. Soms is het na een aantal pogingen gewoon beter om te accepteren dat deze niet perfect is, de volgende is dat misschien wel. En bovendien zie je zelf vaak veel meer als een ander. Geloof me ik kan het weten??.

Ter verduidelijking en volledigheid nog even een foto van het opstikken van het elastiek. Deze foto komt uit een andere tutorial die ik maakte, maar op deze foto kun je goed zien waar ik stik in het elastiek.

Hiermee zijn we aan het einde van de tutorial aangekomen. Vanaf hier kun je de jurk verder in elkaar zetten zoals je gewend bent. Als je klaar bent komen ze er als het goed is zo uit te zien. Nou’ja bijna zo dan, want waarschijnlijk heb je zelf een andere toffe combinatie gemaakt?

Ik wil jullie allemaal onwijs bedanken voor het lezen en ik hoop dat ik jullie hiermee een leuke variatie heb kunnen bieden op de Noëlle. Ik ben dan ook onwijs benieuwd naar wat jullie ervan vinden dus als je een reactie achter wil laten op mijn blog/tutorial, hartstikke leuk! ❤?❤

Hopelijk zie ik jullie volgende keer weer terug bij mijn blog?

Wellicht ten overvloede, maar de inhoud van deze blog komt uit mijn eigen hand en mag niet gekopieerd worden. Wil je er andere mee helpen? Super leuk en lief maar verwijs ze dan netjes door naar hier?. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

4 Comments

 1. mieke

  Hoi.
  Wat een leuk blog heb je. Met plezier gelezen en nieuw idee gekregen.
  De variatie op de Noëlle is erg leuk. Alleen ik kom er niet uit hoe je het punt berekend op de MV. lijn. 64 x 0, 3125 zeg je maar dan kom ik niet uit op 20. Wat doe ik verkeerd of zie ik over het hoofd.
  Hoor graag van je. Vriendelijke groeten Mieke v.d.Brug

  1. Joyce Molendijik

   Hoi Mieke,

   Dankjewel, super leuk om te horen dat je het met veel plezier hebt gelezen:) We hebben elkaar inmiddels al gesproken via de mail en ik wens je heel veel plezier met de hack en ben heel benieuwd naar jouw versie.

   Groetjes Joyce

 2. monique

  Zou dat ook kunnen met paneel dat ik heb van tinkerbel?

  1. Joyce Molendijik

   Hoi Monique,

   Zoals aangegeven in mijn privé berichtje verwacht ik dat je de vleugels verliest, maar splits gerust het patroon op en kijk dan hoe je uitkomt voordat je de schaar er in zet. Dat is de meest makkelijke manier om te kijken of het past.

   Groetjes joyce

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.