Mijn naaimachine maakt rare steken, wat nu?

Je kent het wel hé? Ben je net lekker bezig, gaat je naaimachine ineens rare steken maken. Hij maakt ineens lusjes, slaat steken over of eet je stof op en dat terwijl er vijf minuten geleden niets aan de hand was.  Onwijs frusterend en soms niet te begrijpen.

In dit artikel deel ik graag de checklist die ik ooit voor mezelf maakte toen ik net begon met naaien. Zeker in het begin kwam de stoom uit mijn oren als mijn machine ineens vanuit het niets kuren vertoonde. Dus om jullie ellende en een lange zoektocht naar mogelijke oplossingen te besparen vind je hieronder mijn checklist.

 

Checklist

 

 • Draad bijna op?
  • Vervang je klos. Soms wil het ook wel eens aan de draad liggen, ook al is je klosje vol. Zo draait mijn machine bijvoorbeeld echt niet fijn op Gutermann garen. Waarom? Geen idee, tot op de dag van vandaag ben ik er nog niet achter en volgens de winkel kan dit niet. Toch zijn mijn steken veel minder mooi wanneer ik met Gutermann garen naai. Daarom naai ik zelf altijd met Goldmann garen. Helpen de tips niet om je probleem om te lossen dan zou ik zeker nog even een andere kleur of merk garen proberen voor je de machine weg brengt.
 • Spoeltje bijna leeg?
  • Vervang het spoeltje door een volle spoel. Controleer ook altijd of je spoeltje netjes is opgespoeld. Als je de spoel opwindt met een hele lage of hele hoge draadspanning geeft dit vaak problemen als je gaat stikken. Wind je spoeltje daarom altijd op, op de spanning waarmee je standaard stikt.
 • Juiste naald?
  • Controleer altijd of je met een naald stikt die geschikt is voor de stof waarmee je werkt. Een verkeerde naald kan gaatjes maken in je stof of problemen opleveren met je stiksel.
 • Botte naald?
  • Ook als je de naald net hebt vervangen voor een nieuwe, adviseer ik je toch je naald te controleren. In basis haal je de spelden eruit vlak voor je op die plek gaat stikken. In de praktijk blijkt alleen dat heel veel mensen eroverheen naaien (overigens iets wat ik je absoluut afraad) of dat je net wat sneller ging als gepland waardoor je naald toch net de speld raakte. Heb je dus problemen controleer je naald dan even. Een foefje wat ik ooit van mijn naai-juf aangeleerd kreeg was om de punt van de naald over je nagel heen te halen (zachtjes uiteraard). Maakt die geen krassen dan is die nog goed voor gebruik. Geeft die wel krassen, dan is het helaas tijd om hem te vervangen.
 • Staat je draadspanning op de juiste stand?
  • Standaard staat de draadspanning bij de meeste machines ingesteld tussen de 3 en 5. Hoe hoger het cijfer hoe strakker de draad staat. Controleer bij problemen altijd je draadspanning. Wellicht heb je er per ongeluk tegen aangestoten of heb je de draadspanning niet terug gezet toen je de laatste keer een rimpeldraad stikte. Een te strakke draadspanning zorgt voor breuken in de draad. Een te losse draadspanning zorgt voor lussen.
 • Is je machine schoon?
  • Eigenlijk is het schoonmaken van je machine iets wat je met regelmaat zou moeten doen, maar zeker als je problemen hebt met je stikwerk is deze stap de moeite waard. Te veel stof kan echt voor problemen zorgen. Bij mij is dat vrijwel altijd ‘het probleem’ als ik ruzie heb met mijn machine. Haal daarom bij problemen het bovenplaatje van je machine (dat grijze plaatje waar je spoelhuis onderligt) en maak het spoelhuis en de omgeving daarvan stofvrij. Plaats het hierna weer terug en kijk of je probleem nu is opgelost.

Helpt dit allemaal niet? Dan vrees ik dat het toch echt tijd is om je machine naar de reparateur te brengen. Wellicht is er iets verbogen of beschadigd en misschien valt het mee, maar als bovenstaande punten niet helpen is het beter om er niet verder zelf aan te gaan sleutelen. Tenzij je zelf technische kennis hebt van naaimachines natuurlijk, maar in dat geval zul je mijn checklist ook niet nodig hebben?

Ik hoop dat deze checklist behulpzaam is en dat 1 van deze punten je probleem oplost. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter.

Liefs Joyce❤