Hoi,

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen bij Hip en Eigenwijs. In deze tutorial laat ik je zien hoe je de Fortuna Sweater hack tot een sweater met ruffle. Hieronder vindt je stap voor stap de uitleg met bijbehorende foto’s om jouw sweater die leuke ruffle te geven. 

Ben je net begonnen met naaien, maak je dan geen zorgen. Ruffles zijn zo gemaakt en de tutorial helpt je stap voor stap. Kom je er desodanks toch niet uit? Dan laat je gewoon een reactie achter onder dit bericht of je wordt lid van de Hip en Eigenwijs facebookgroep en stelt je vraag daar. Ik help je dan zo snel mogelijk verder ?

 

Wat heb je nodig :

– de patroondelen van de Fortuna sweater van jouw keuze (Optie A of B, zie hiervoor het Fortuna sweater patroon)

– patroonpapier

– lineaal

– schaar

– stofschaar

– stof voor de ruffle (2x de lengte van de diagonale lijn in het voorpand)

– stof voor de rest van de sweater (zie de instructies van het originele Fortuna Sweater patroon) 

 

We beginnen met het tekenen van de ruffle

Meet de lengte van de diagonale lijn (foto 1) van het voorpand en vermenigvuldig deze met 2. De uitkomst is de lengte van je ruffle, voor de breedte neem je 5 cm. Teken een lange strook met deze afmetingen en zet een markering op 1 van de twee korte zijden op 2 cm vanaf het uiteinde. Zet tevens aan de dichtstbijzijnde lange kant een markering op 4 cm vanaf het uiteinde. Teken een ronding tussen deze 2 markeringen (zie de tweede foto ter verduidelijking).

Als het goed is ziet je ruffle patroondeel er nu zo uit (foto 3). Aan 1 kant heb je een lichte ronding en aan de andere zijde heb je gewoon een recht uiteinde. Knip je patroondeel uit en knip vervolgens 1 paar (gespiegeld) uit de stof die je wil gebruiken. Met tricot valt je ruffle wat losser dan in french terry.Ruffles maken

Als eerste gaan we nu de stroken rimpelen, dit doen we door 2 rimpeldraden te stikken. De eerste draad komt op 0,5 cm en de tweede draad op 1,5 cm vanaf de zijkant van de lange zijde. Let op dat je de rimpeldraden stikt aan de lange zijde waar geen ronding zit.

Stel je machine in op een rechte steek en kies voor een grotere steeklengte dan normaal. Zelf kies ik altijd voor 4,5 maar 4 werkt ook. Daarnaast verlaag je de draadspanning zodat je straks gemakkelijk de draden kan aantrekken. Zelf kies ik altijd voor 1 als draadspanning, maar dit zal per machine verschillen. Ik adviseer je daarom een klein proefstrookje te maken en daarop even te spelen met je draadspanning  en steeklengte.

De draadspanning staat goed als je de draden gemakkelijk kunt aantrekken en de rimpels er gemakkelijk overheen glijden.

 

Trek de twee bovendraden gelijkmatig aan totdat de ruffle dezelfde lengte heeft als de diagonale lijn van het voorpand. Dubbelcheck of je de juiste lengte hebt en leg een knoopje in de uiteinden van de onder- en bovendraden zodat de ruffle niet van meer lengte kan veranderen. Verdeel de rimpels nu netjes over de strook en je ruffle is klaar voor gebruik. Herhaal dit voor de andere ruffle.

Pak nu patroondeel 1 (A) en patroondeel 3 (B- 1 paar gespiegeld) van de sweater erbij. De ruffle komt tussen deze twee patroondelen in. Om het inzichtelijker te maken heb ik de patroondelen genummerd waarbij patroondeel A nummer 1 heeft gekregen, de ruffle nummer 2 en patroondeel B nummer 3 (zie foto).

 

Zorg ervoor dat alle patroondelen met de goede kant naar boven liggen. De ronding van de ruffle komt aan de kant van het armsgat. Schuif de ruffle op voorpand deel B (nummer 3 op de foto). De verkeerde kant van de ruffle ligt op de goede kant van de stof van nummer 3. Speld en zet vast met een tijdelijk stiksel.

Besteed aandacht aan de uiteinden van de ruffles, zorg dat de laatste centimeter van de ruffle zo vlak mogelijk ligt. De speld op de foto wijst aan over welk stukje van de ruffle ik het heb. Dit geldt voor zowel de onderkant als de bovenkant van de ruffle.

Pak nu patroondeel A (nummer 1) erbij. Leg deze naast het deel waar je de ruffle net op vast gezet hebt. Zorg dat beide delen met de goede kant van de stof naar boven liggen en klap dan deel A/nummer 1 om zodat deze met de goede kant op de goede kant van de ruffle en patroondeel B/3 komt te liggen. Speld en stik de delen aan elkaar vast. Let er hierbij goed op dat je alle lagen vast stikt. Je hebt dus voorpand deel A/1, de ruffle en voorpand deel B/2.

Als je alles hebt vast gestikt controleer je of alles goed zit. Controleer eerst of je alle lagen hebt gehad bij het stikken en er niet stiekem ergens een rimpel tussenuit is gepiept. Vervolgens sla je deel A/1 weer terug om zodat je tegen de goede kant van de stof kijkt. Als het goed is ziet je sweater er dan uit zoals op foto 3 hieronder.
Zit alles goed? Dan herhaal je nu dezelfde stappen nog eens maar dan voor de andere kant. Let ook nu weer goed op, dat de ronding van de ruffle bij de schouderkant ligt en dat je alle lagen vast hebt gestikt. Als je klaar bent ziet je sweater er nu zo uit.

Pers de naden van de ruffles, zorg hierbij dat de naden naar het midden van het voorpand wijzen. Je ruffle valt dan automatisch naar de kant van de schouder. Pak nu je achterpand erbij en speld deze op je voorpand. Begin met de schoudernaden en zorg ervoor dat je ook nu het uiteinde van de ruffle zo glad mogelijk strijkt. Door de ronding hou je nu als het goed is ongeveer 1 a 1,5 cm ruimte over op je schoudernaad. Dit geeft je genoeg ruimte om straks de mouw in te te zetten zonder de ruffle hierin vast te naaien. 

Zitten de schoudernaden vast? Dan kan je nu vanaf stap 22 in de instructies van het Fortuna Sweater patroon verder gaan of je leest hier nog even door voor een extra tip voor bij de mouwinzet. Doordat je ruffle eigenlijk net wat breder is dan het bovenste strook je van je voorpand valt die een heel klein beetje over de schouder. Als je hem dus zo zou spelden zou die in principe in de mouw vastgestikt worden en dat willen we niet.

Wat ik zelf handig vindt is de ruffle omslaan naar de hals toe en dan even vastzetten met een speld. (Op de foto kun je zien dat als je dat doet, je voldoende ruimte hebt om de mouw vast te zetten zonder je ruffle daarin mee te naaien) Speld je mouwen erin en stik rustig vast. Let op dat je niet per ongeluk over je hulpspeld heen  naait.

Zitten je mouwen goed vast? Naai dan nu de heupboord aan je sweater. Zorg er voor dat ook nu het uiteinde van je ruffle zo vlak mogelijk ligt en stik deze mee tussen je heupboord. Tot slot naai je nu volgens de instructies van het patroon je mouwboorden en halsboorden aan je sweater en verwijder je de gebruikte rimpeldraden. Heb je dat gedaan? Dan is jouw Fortuna sweater met ruffle hack helemaal klaar voor gebruik:).

Ik hoop dat jullie deze hack in samenwerking met Sofilantjes leuk vinden en ik ben dan ook super benieuwd naar jullie reacties:)

Heb je vragen of heb je deze tutorial gebruikt? Laat gerust een reactie achter. Ik hoor graag wat je er van vindt en als je vragen hebt help ik je graag verder.

Liefs Joyce