Wat is OEKO-TEX en wat zegt dit over een stof.

OEKO-TEX is het gezondheidskeurmerk voor textiel en zegt wat over de veiligheid van de gebruikte stoffen.

Als een textielartikel het OEKO-TEX STANDARD 100-label draagt, kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elke draad, knoop en andere accessoires, zijn getest op schadelijke stoffen en dat het artikel onschadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Door  middel van testen wordt gecontroleerd of er aan de eisen voldaan wordt. Deze testen worden uitgevoerd door onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van uitgebreide OEKO-TEX® criteria die vermeld staan in de OEKO-TEX catalogus. Bij de test houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. In veel gevallen gaan de grenswaarden voor de STANDARD 100 verder dan de nationale en internationale eisen. De criteriacatalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke eisen.

Het OEKO-TEX keurmerk zegt dus niets over de eerlijke productie of de belasting van het milieu, maar geeft enkel aan dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn. Hoewel het natuurlijk best zo kan zijn dat het textiel ook eerlijk geproduceerd is.

Wat doet Hip en Eigenwijs er aan om zo eerlijk mogelijk geproduceerde stoffen te kopen en verkopen? Allereerst probeer ik zo veel mogelijk stoffen binnen de EU te kopen, dit betekent uiteraard niet perse dat een stof dan automatisch eerlijk vervaardigd is, maar we weten allemaal dat in bepaalde landen de kans op oneerlijke productie nu eenmaal groter is dan in andere landen. Daarnaast probeer ik 1x per jaar mijn vaste leveranciers binnen Europa te bezoeken zodat ik een kijkje kan nemen. Ook dit geeft uiteraard geen garanties, maar het risico op oneerlijke productie wordt uiteraard wel kleiner op het moment dat je merkt dat een leverancier open en transparant is als je kritische vragen stelt. Een leverancier die namelijk wat te verbergen heeft zal niet zo happig zijn op een bezoekje en kritische vragen. Betekent dit dan een leverancier in Europa automatisch ook in Europa produceert? Nee, dat betekent dat niet, maar doordat de barriëre van taal wegvalt is het wel makkelijker kritische vragen te stellen als er twijfels zijn over de manier van vervaardiging.

Daarnaast let ik bij de inkoop ook op prijs. Eerlijk geproduceerde stoffen zijn nu eenmaal duurder omdat ze aan veel meer eisen en regeltjes moeten voldoen. Op het moment dat ik een leverancier tegen kom waarbij ik voor € 1,- de meter de stoffen in kan kopen dan sla ik die over. We weten allemaal dat dit geen eerlijke prijs kan zijn als we daar eventjes over nadenken.

Kortom met het OEKO-TEX keurmerk ben je dus zeker van textiel wat geen schadelijke stoffen bevat maar heb je geen garanties over de eerlijkheid van het productieproces. Het spreekt denk ik echter wel voor zich dat mocht ik ooit ontdekken dat een leverancier zich inlaadt met bijvoorbeeld kinderarbeid dat deze uiteraard direct uit mijn aanbod verdwijnt.

Daarnaast biedt ik ook een assortiment aan met GOTS stoffen, die eerlijke productie garanderen. Meer hierover lees je in het artikel : Wat is GOTS

Ben je dus op zoek naar leuke stoffen zonder schadelijke stoffen?  Neem dan eens een kijkje tussen de tricot stoffen, french terry of joggingstoffen.