Het gewicht van stoffen

In dit artikel wil ik het met jullie hebben over het gewicht van de diverse stoffen. Ik zal me in dit artikel met name richten op de stofsoorten die je bij mij terug vindt, te weten tricot, jogging, sweatstoffen en french terry.

[Wat betekent g/m2 en wat zegt dit over de stof?

Om meer over de dikte van de stof te weten te komen kijken we bij stoffen naar de g/m2. G/m2 staat voor het gewicht per vierkante meter stof en zegt iets over de dichtheid waarmee de stof geweven is. Nu is een lap stof vrijwel nooit een vierkante meter, maar als je bij iedere stof met hetzelfde uitgangspunt werkt krijg je wel een idee van hoe het de met dichtheid/zwaarte van de stof zit.

We kunnen stoffen eigenlijk in grote lijnen verdelen in drie gewichtsklassen. Uiteraard kun je ze nog verder opsplitsen, maar in dit artikel delen we ze in naar drie gewichtsklassen:

– dunne/lichtgewicht stoffen met een gewicht tot 190 g/m2

– middelzware stoffen met een gewicht tussen de 200 g/m2 en 230 g/m2

– zware stoffen met een gewicht boven de 230 g/m2

Nu we weten waar g/m2 voor staat spreekt het eigenlijk al voor zich dat hoe hoger dit getal hoe dichter je stof geweven is en hoe steviger die doorgaans aan zal voelen, toch is het niet per definitie zo dat alle stoffen boven de 230 g/m2 zwaar en dik zijn. Het heeft namelijk ook te maken met de samenstelling van de stof. Zo zijn er stoffen van 265 g/m2 die lichter/soepelere aanvoelen dan een stof van 230 g/m2 met een samenstelling van katoen en elastan. Een voorbeeld daarvan is deze stof. Door de samenstelling met modal voelt die toch heerlijk soepel aan terwijl die wel een hoge dichtheid heeft.

Om dus te weten te komen of een stof tot de lichte, medium of zware stoffen toebehoort moeten we nog even wat verder in de dichtheid duiken. Belangrijk om online te kunnen shoppen is dat je begrijpt waar de verschillen vandaan komen en hoe die dichtheid tot stand komt. De factoren die het gewicht bepalen en daarmee dus de dichtheid van de stof zijn het soort weving wat gebruikt wordt, de gebruikte vezel en de afwerking/kwaliteit van de stof.

Soort weving: Zoals uitgelegd in het artikel wat zijn tricot stoffen weten we inmiddels dat stof zijn rekbaarheid krijgt door de manier waarop deze geweven is.

Soort vezel: We hebben het er al even kort over gehad, maar de dichtheid wordt bepaald door de vezels die gebruikt worden tijdens de vervaardiging. Linnen is bijvoorbeeld veel lichter als katoen. Daardoor kan een stof met linnen misschien op een hoge dichtheid geweven zijn, maar toch lichter en luchtiger aanvoelen omdat dit een specifieke eigenschap is van linnen.

Afwerking/kwaliteit van de stof: Soms wordt tijdens het proces wat stijfsel aan het product toegevoegd, dit geeft de stof wat meer stevigheid en hierdoor komt het gewicht dan hoger uit. Echter zal stijfsel veelal na een eerste wasbeurt verdwijnen.

Duizelt het je al en heb je nu het idee dat het onmogelijk is om online te shoppen? Hou je aandacht er dan nog heel even bij, want hieronder zet ik de algemene richtlijnen voor je op een rij. En onthoud dat als er grote afwijkingen zitten tussen de samenstelling en het daadwerkelijke gevoel van de stof ik dit altijd bij de productomschrijving vermeld.

Algemene adviezen voor het uitkiezen van een stof:

Bekijk altijd de samenstelling van de stof:

– Een katoentricot met elastan of lycra met een gewicht van 200 tot 220 g/m2 is een heerlijke tricot stof om mee te werken. Met een elasthanpercentage tussen de 5% en 8% weet je dat je een stof hebt die niet zo snel gaat lubberen.

– Een french terry met elasthan of lycra met een gewicht van 230 tot 260 g/m2 zijn heerlijke stoffen om mee te werken. Ik vind deze stoffen heerlijk voor zomerse korte broeken maar ook lekker voor een iets warmere sweater, jurk of broek.

– Een jogging of sweatstof met een gewicht zo rond de 250 g/m2 is een beetje het standaard stofje wat je veel ziet en heerlijk als warmer stofje voor de winter. Hou er rekening mee dat jogging veelal niet rekbaar is. Let dus bij het aanschaffen van jogging altijd goed op de productomschrijving en vraag extra informatie als je twijfelt over de rekbaarheid. Een jogging met elasthan betekent niet automatisch dat die super rekbaar is.

Tot slot ik wil ik daar nog wel even als extra kanttekening bij maken dat doordat stoffen door verschillende leveranciers vervaardigd worden er ook daardoor verschil in stof kan zitten. Zoals al uitgelegd in het artikel wat zijn tricot stoffen spelen kleurgebruik en leverancier ook mee in het eindproduct. De kwaliteit van de stof speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Ik kan natuurlijk niet voor andere stoffenwinkels spreken, maar wel voor de mijne en doe dat dan ook graag. Alle stoffen die je bij mij vindt zijn kwalitatief goed en vergelijkbaar met elkaar. Een stof van bijvoorbeeld het merk Swafing is niet per definitie beter dan de stof waar geen merknaam aangekoppeld is. Net zoals merkkleding betaal je soms ook voor een merk of omdat bepaalde stoffen in minder grote getale te krijgen zijn.

Ik kan me voorstellen dat je nu vooral op het gebied van samenstellingen van de diverse stoffen nog wat onbeantwoorde vragen hebt. Ik zal daar binnenkort een aanvullend artikel over schrijven, maar ik wilde jullie met dit artikel in ieder geval alvast wat richtlijnen geven waarmee je veilig online kunt shoppen.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd een reactie op dit bericht achterlaten. Stel je je vraag liever privé? Dan stuur je me gewoon een mailtje op joyce@hipeneigenwijs.nl of neem je contact met me op via een van mijn social media kanalen.

Liefs Joyce