Hoi,

Wat leuk dat je een kijkje komt nemen bij Hip en Eigenwijs. Deze tutorial kwam voort uit een idee van mijn dametje en ik hoop dat jullie er een hoop plezier mee zullen hebben.

Een hoop kinderen kunnen door de huidige omstandigheden hun verjaardag niet vieren, mijn dame vond dat heel sneu en wilde daarom graag een cadeautje geven aan haar jarige klasgenootjes. Nu maakten wij toevallig pas een leeskussen voor de jongste, die gaf hem direct weg aan de juf voor de leeshoek op school en daar kregen we zo veel leuke reacties op. Nu alle kinderen thuisles krijgen en de meeste dagelijks een boekje moeten lezen en niet ieder kind dit even leuk vindt leek ons een leeskussen het perfecte cadeau en dus gingen we aan de slag.

Hieronder vindt je stap voor stap een uitleg met bijbehorende foto’s zodat je zelf ook een geweldig leuk leeskussen kunt maken. Leuk voor je zelf, je eigen kind(eren) of misschien geef jij er ook wel eentje weg?

Ben je net begonnen met naaien, maak je dan geen zorgen. Dit kussen is in een handomdraai gemaakt en kom je er niet uit met de tutorial? Dan laat je gewoon een reactie achter onder dit bericht of je wordt lid van de Hip en Eigenwijs facebookgroep en stelt je vraag daar. Ik help je dan zo snel mogelijk verder.

Wat heb je nodig :

– patroonpapier

– lineaal

– papier/marker

– niet rekbare vlieseline (afmeting 21 x 42)

– schaar

– stofschaar

– stof voor de basis van het kussen (tricot of katoen 45 l x 140 br)

– stof voor de zak (tricot of katoen 21 l x 42 br)

– een kussen van 45 x 45

Heb je alle spullen verzameld? Super, dan gaan we nu beginnen.

We beginnen met het tekenen en knippen van het patroon.

Handig om te weten is dat het patroon uit drie verschillende patroondelen bestaat. We hebben het voorpand, het achterpand en de zak. We beginnen met het voorpand, lekker simpel. Voor het voorpand teken je een vierkant van 42 cm x 42 cm. Voor het achterpand teken je een rechthoek van 42 cm breed bij 32 cm hoog. Voor de zak teken je een rechthoek van 42 breed bij 22 hoog. Noteer op je patroondelen even welk deel wat is, dit om verwarring te voorkomen.

Als je het goed hebt gedaan heb je nu drie patroondelen, voorpand, achterpand en een zakdeel. 

We gaan direct door en gaan nu de stof en vlieseline knippen.

Leg je voorpand op de stof, speld vast en knip uit. Let op, dat je het patroon recht van draad op de stof legt zodat je print niet scheef komt te staan. Speld nu het achterpand op de stof en knip uit. Let ook hierbij weer op dat je patroon recht van draad ligt zodat je geen scheve print krijgt. Het achterpand knip je 2x. Dan ga je verder met het zakdeel. Het zakdeel knip je 1x uit vlieseline en 2x uit de stof. Ik vind het leuk om het zakdeel in een effen kleur te doen, maar je kunt natuurlijk ook een stofje met print kiezen. Maak je eigen unieke combinatie en laat je creativiteit er lekker op los.

Als je alles geknipt heb zou dit er nu moeten liggen:

patroondelen
1 voorpand
2x achterpand
2x effen strook, 1x vlieseline

Nu gaan we het zakdeel voorbereiden.

Pers de vlieseline op 1 van de twee zakdelen. Zorg dat je de lijmlaag van de vlieseline tegen de binnenkant van de stof legt. Mocht je twijfelen over welke kant de lijmlaag is, hou de vlieseline dan even omhoog in het licht. Dan kun je gemakkelijk zien aan welke kant de lijmlaag zit. Kleine tip : Leg een bakpapiertje tussen je strijkijzer en vlieseline. Dit voorkomt lijm aan je strijkijzer, mocht je per ongeluk de vlieseline iets groter geknipt hebben als de stof voor het zakdeel. Leg nu beide zakdelen met de goede kanten op elkaar en naai deze aan de bovenkant aan elkaar vast. Keer met de goede kanten naar buiten en pers de naad en stik door.

Dan gaan we nu verder met het voorbereiden van het achterpand.

Het achterpand van het kussen werkt als een overlap, vandaar dat je het achterpand 2x moest knippen. Leg de twee achterpanden met de goede kant van de stof naar je toe onder elkaar. Van het bovenste pand ga je nu de onderste rand omzoomen. Van het onderste pand ga je de bovenste rand omzoomen. Hou voor de zoom 2 cm aan. We zoomen deze randen nu al om, omdat we deze straks direct vastzetten in de zijnaad.  

Tip: Schuif het bovenste pand even over het onderste pand als je twijfelt. Zo zie je direct hoe je achterpand er straks uit komt te zien en verduidelijkt welke randen je moet omzoomen.

Je gaat goed, je bent er al bijna!

We gaan nu alle onderdelen verzamelen, strijken en zo neer leggen dat we alles in 1x vast kunnen stikken. Als het allemaal goed is gegaan  heb je nu het volgende liggen:

– voorpand

– achterpand, 2x met omgezoomde randen ( 1 aan de bovenkant van het pand en bij de andere aan de onderkant van het pand)

– Een zakdeel waarvan de naad al is doorgestikt

Het laatste onderdeel, we gaan het kussen in elkaar stikken.

Mocht je bij de vorige stap de onderdelen nog niet gestreken hebben, doe dit dan nu nog eventjes. Het geeft je kussen net even een wat mooiere look als je stof netjes glad gestreken is er geen vouwen meer zichtbaar zijn. 

Neem nu je voorpand en leg deze met de goede kant van de stof naar je toe. Pak je zakdeel en leg de onderste rand van je zakdeel gelijk met de onderste rand je van voorpand en leg de zijnaden van beide delen gelijk. Let op dat je de doorgestikte rand aan de bovenkant houdt. Speld de onderdelen aan elkaar vast. Optioneel kun je deze twee onderdelen alvast met een hulpstiksel aan elkaar vastzetten. Dit voorkomt dat je stof straks gaat schuiven als je alle lagen tegelijk gaat stikken. Voor je hulpstiksel selecteer je de rechte steek met een grotere steeklengte (4 bijvoorbeeld) en zet je je draadspanning ietsje losser (bijvoorbeeld 2). Dit zorgt ervoor dat je je hulpstiksel straks ook weer makkelijk kunt verwijderen. Stik op een halve centimeter van de rand de twee delen aan elkaar vast.

Wil je liever alles tegelijk stikken, helemaal prima, zorg ervoor dat je genoeg speldjes steekt en dat je stof niet verschuift tijdens het naaien. 

Nu gaan we het achterpand erop leggen. Neem beide achterpanden en leg als eerste het bovenste achterpand op de stof. Dit is het pand waarbij de gezoomde rand aan de onderkant zit. Leg de goede kant van de stof op de goede kant van het voorpand en leg de bovenste randen en zijnaden gelijk. Speld deze weer vast (stap 2). Optioneel kun je ook hier weer een hulpstiksel zetten. Leg nu het onderste achterpand, dus het pand waarbij de gezoomde rand aan de bovenkant zit, met de goede kant van de stof op de goede kant van het voorpand. Lijn het pand uit met de onderkant en zijnaden van het voorpand (stap 3). Het onderste pand (dus het pand wat nu als bovenste laag ligt) overlapt dus een klein deel van het bovenste achterpand. 

 

Stap 1, zakdeel gelijk leggen met de onderkant van het voorpand
Stap 2, deel 1 van het achterpand erop leggen.
Stap 3, deel 2 van het achterpand er boven op leggen.

Stik nu alle onderdelen rondom vast aan elkaar. (Gebruik hiervoor een stretchsteek). Let op, indien je een hulpstiksel stikte, vergeet dan niet je draadspanning aan te passen naar de normale stand. Je hulpstiksel kun je verwijderen nadat je het kussen rondom gestikt hebt.

Keer je kussen via de opening met de goede kant naar buiten en besteed aandacht aan de hoeken. Zorg dat de zak aan de voorkant zit. Strijk je kussenhoes voor de finishing touch. Stop je kussen erin en klaar is die:). 

Ik ben heel benieuwd wat je van de tutorial vindt en ik ben nog nieuwsgieriger naar jullie creaties dus heb je iets leuks gemaakt met behulp van deze tutorial of ga je hem gebruiken? Laat dan even een gezellige reactie achter. Deel deze tutorial ook gerust met anderen.

Tot slot deel ik graag nog wat leuke foto’s ter inspiratie en eentje waarop je ziet hoe lieve Tess het kussen gebruikt❤.

Liefs Joyce